Pizza bestellen?

Bekijk pizzeria's uit de buurt

Glutenvrije pizza

Heb jij last van een glutenallergie of krijg je iemand op bezoek die daar rekening mee moet houden? Kies dan voor een pizza zonder gluten. Wanneer iemand last geeft van een glutenintolerantie dan mag hij/zij geen gluten eten. Vaak krijgen ze na het eten van deze stoffen last van overgeven, opgeblazen gevoel, diarree, vermoeidheid etc. Wanneer de diagnose coeliakie is gegevens dient de patient hier elke dag rekening mee te houden. Wanneer je uit eten gaat of een maaltijd wilt bestellen moet je dus goed informeren naar de aanwezigheid van gluten in de gerechten. Een glutenvrije pizza kun je bij verschillende pizzeria’s en supermarkten bestellen.

Zelf een glutenvrije pizza maken

Tegenwoordig staat social media vol met recepten voor deze gezonde pizzavariant. Ik kon me eerst niet voorstellen dat dat nou lekker was, pizza van courgette. Ik dacht dat het erg snel zompig zou worden en de smaak van de courgette te veel zou overheersen. Maar daar ben ik meteen al op teruggekomen! Ik vind het heerlijk! En het is voor mij echt een groot voordeel dat ik toch iets pizza-achtigs kan eten, zonder dat ik dure glutenvrije vervangers in huis hoef te halen. Dat is eigenlijk ook de belangrijkste reden dat ik dit simpele recept met jullie wil delen. Als mijn vriend een normale pizza eet en ik meer zin heb ik een gezondere variant, maak ik dus heel regelmatig deze pizza van courgette.

Pizza voor mensen met een gluten allergie

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen aan één courgette te weinig hebben. Dit is meestal mijn ‘bah ik heb geen zin om te koken, want ik ben moe en heb ook nog eens helemaal geen trek’-gerecht. Vaak heb ik dan tussen de middag ook al een hele flinke hoeveelheid warm eten op van de dag ervoor. En op deze dagen zit ik dan ook goed vol na een hele courgette verorberd te hebben. Schat je in dat jij meer nodig hebt dan één courgette om je maag goed te vullen, dan maak je er gewoon twee of doe je er nog wat aardappeltjes bij in de oven! En anders is het ook eens een leuk voorgerecht! Hoe dan ook, voor de meeste mensen zal de prijs waarschijnlijk ietsje hoger uitkomen door een grotere portie, maar het blijft een budgettoppertje hoor! Vooral in vergelijking met speciale glutenvrije pizzabodems die je nog moet beleggen.

Ingrediënten (voor 1 portie):

 • 1 grote courgette
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • ongeveer 3 plakjes salami
 • een halve rode ui
 • een plak kaas of wat geraspte kaas
 • eventueel wat peper, zout, oregano

In plaats van tomatenpuree en salami gebruik ik ook wel eens een paar schepjes pastasaus. Gewoon een restje van een van de vorige dag bijvoorbeeld. Dat vind ik eigenlijk het allerlekkerst (en dan doe ik er ook altijd flink veel op) en het is goedkoper. Uiteraard kun je verder ook variëren in je toppings, dit is slechts een voorbeeld. Olijfjes of gehalveerde cherrytomaatjes, het lijkt me allemaal lekker! Zorg alleen dat de ingrediënten waarmee je je courgettes belegd niet te vettig zijn of vocht loslaten, dan kan de hele courgette wat zompig worden.

Bereiding van de glutenvrije pizza

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snijd een klein stukje van de uiteinden van de courgette af en snijd de courgette daarna in de lengte door midden. Test even of de courgette makkelijk blijft liggen. Als dit niet het geval is kun je ook van de onderkantjes van de courgette nog een klein reepje afsnijden, zodat je een platte onderkant krijgt en de courgette beter blijft liggen.
 3. Snijd de plakjes salami in reepjes en het halve uitje in ringen.
 4. Schep nu met een lepel de zaadjes uit de courgette.
 5. Besmeer de courgette met een laagje tomatenpuree (of pastasaus) en beleg met het uitje, de salami, wat geraspte kaas en de kruiden.
 6. Zet de courgette nu voor 15-20 minuten in de oven en check tussentijds even of de courgette niet te snel gaar wordt. Je wilt voorkomen dat je courgette toch zompig wordt. Als de courgette beetgaar is haal je hem uit de oven, eet smakelijk!