Pizza bestellen?

Bekijk pizzeria's uit de buurt

Pizza Bakken op een Kamado BBQ

Pizza en BBQ zijn twee woorden die vaak meteen het water in de mond doen lopen. Maar heb je er ooit aan gedacht om deze twee culinaire geneugten te combineren? Als je het hebt over het bakken van een authentieke pizza, gaat er niets boven een houtgestookte oven. Een kamado BBQ komt dicht in de buurt van zo’n oven en biedt de perfecte omstandigheden om een overheerlijke pizza zelf te bakken. Deze gids leidt je door het hele proces (vergelijkbaar met een pizzarette!

Wat is een Kamado BBQ?

Een kamado is een traditionele Japanse hout- of houtskoolgestookte oven, vaak gemaakt van keramiek. Het unieke ontwerp van de kamado zorgt voor een uitstekende warmtebehoud en -verdeling, wat het perfect maakt voor het bakken van alle soorten pizza’s.

Waarom een Kamado BBQ gebruiken voor pizza?

 1. Gelijkmatige warmteverdeling: Door zijn keramische bouw behoudt de kamado zijn hitte bijzonder goed, waardoor je pizza egaal gaart.
 2. Hoge temperaturen: Voor de perfecte pizza is een hoge temperatuur nodig, en een kamado kan temperaturen van wel 400°C bereiken.
 3. Authentieke rooksmaak: Met houtskool of houtsnippers kun je een lichte rokerige smaak toevoegen aan je pizza, wat bijdraagt aan de beleving.

Voorbereiding

 1. Het deeg: Begin met een goed basisrecept voor pizzadeeg. Zorg dat het deeg enige tijd kan rijzen om het luchtig en elastisch te maken.
 2. Ingrediënten: Kies verse ingrediënten. Denk aan mozzarella, tomatensaus, olijfolie, verse basilicum, vleeswaren of andere toppings naar keuze.
 3. De kamado voorbereiden: Vul je kamado met houtskool en steek deze aan. Laat de BBQ op temperatuur komen en gebruik een pizzasteen voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Het bakproces

 1. Pizzasteen voorverwarmen: Plaats de pizzasteen in de kamado terwijl je deze op temperatuur brengt. Een goed voorverwarmde steen zorgt voor een knapperige bodem.
 2. Pizza beleggen: Rol je deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en beleg naar wens. Zorg dat je niet te veel toppings gebruikt; anders wordt je pizza te zwaar en bakt hij niet gelijkmatig.
 3. Bakken: Met behulp van een pizzaschep schuif je de pizza voorzichtig op de pizzasteen in de kamado. Sluit het deksel en bak de pizza in ongeveer 5-7 minuten gaar. Door de hoge temperatuur en de directe warmte van de steen krijgt je pizza een heerlijke krokante bodem.

Tips voor de perfecte kamado pizza

 1. Gebruik houtsnippers voor extra smaak: Voeg fruitige houtsnippers (zoals appel of kers) toe aan je houtskool voor die authentieke rooksmaak.
 2. Dunne bodem: Voor de beste resultaten op een kamado, ga voor een dunnere bodem. Hierdoor wordt je pizza sneller en gelijkmatiger gebakken.
 3. Temperatuur in de gaten houden: Gebruik een thermometer om de temperatuur in de kamado te monitoren. Te heet kan je pizza verbranden, terwijl te koel je pizza niet de gewenste textuur geeft.
 4. Roteer je pizza: Omdat de warmtebron aan één kant zit, is het handig om je pizza halverwege het bakken te draaien voor een gelijkmatige garing.

Pizza bakken op een kamado BBQ is een ervaring op zich. Niet alleen krijg je een overheerlijke pizza met een krokante bodem en authentieke rooksmaak, maar het hele proces van voorbereiden, bakken en genieten met vrienden en familie maakt het des te specialer. Dus, haal die kamado tevoorschijn, verzamel je ingrediënten en geniet van de ultieme pizzabeleving!

Plaats een reactie