Pizza bestellen?

Bekijk pizzeria's uit de buurt

Pizza Margherita

Heb je zin in een Pizza Margherita? Deze echte Napolitaanse pizza bevat standaard tomaat, mozzarella en basilicum. Maar je kunt er natuurlijk jouw favoriete toppings aan toevoegen. Op deze pagina lees je meer informatie over wat een Margherita pizza nu precies is, waar je ‘m voordelig kunt bestellen en hoe je het zelf kunt klaarmaken. 

Wat is een Pizza Margherita?

De Pizza Margherita is een typische Italiaanse Pizza die valt onder het keurmerk van de EU. Het is een relatief eenvoudige pizza met kaas, tomaat en basilicum.

Wat kost een Pizza Margherita?

Het bezorgen van een Margherita kost tussen de €8,95 en €12,50, afhankelijk van de pizzeria en het formaat.

Wie bezorgt de Margherita bij mij thuis?

Je kunt kiezen uit Papa’s John, Domino’s, en New York Pizza. Via Thuisbezorgd kan je jouw eigen favoriete restaurant uitzoeken. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks bestellen bij de Italiaan in jouw eigen omgeving.

Een Pizza Margherita laten bezorgen

Een Pizza Margherita kan je laten bezorgen door veel verschillende pizzeria’s, bezorgservices en Italiaanse restaurants. Hieronder bieden we een aantal suggesties waar je profiteert van een uitstekend aanbod Margherita’s voor een scherpe prijs. 

  • Thuisbezorgd: de beste zoekmachine om alle lokale pizzeria’s te  doorzoeken. Vaak scherpe aanbiedingen en snelle bezorigng
  • New York: een Margherita al vanaf €8,95 die je helemaal naar wens kunt samenstellen
  • Domino’s: binnen 20 minuten bezorgd en ook zelf samen te stellen
  • Lokale Italiaan: vaak volgens eigen recept en maximale versheid

Zelf een Pizza Margherita maken?

We gaan even terug naar het jaar 1889. Volgens Wikipedia kwam de Italiaanse koningin Margherita in Napels terecht en wilde graag een lokale specialiteit hebben om te nuttigen. Met de ingrediënten basilicum, tomaat en mozzarella probeerde meesterkok Raffaele Esposito de kleuren van de Italiaanse vlag na te bootsen en maakte daarmee een pizza voor de koningin. Zij vond de pizza zo lekker dat ze een brief schreef naar Esposito waarin ze hem bedankte. Esposito voelde zich zo vereerd dat hij de pizza vervolgens naar haar vernoemde: Margherita. Bekijk ook onze tips voor de Pizza Funghi en Tonno

Maar hoe maak je zo’n pizza? Dat staat hieronder allemaal uitgelegd.

Ingrediënten pizzadeeg:

  • 500 gram bloem
  • ± 260 ml lauw water
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • een scheut olijfolie
  • 1 ½ eetlepel honing
  • eventueel wat kruiden ( denk aan gedroogde oregano of Italiaanse kruiden, in dit recept zijn geen kruiden verwerkt)

Ingrediënten pizzasaus:

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje verse basilicum
  • een beetje (gedroogde) oregano
  • een scheutje olijfolie
  • zout en peper

Ingrediënten pizza topping:

  • 2 bolletjes mozzarella kaas (voor elk pizza 1 bolletje)
  • 3 á 4 takjes verse basilicum
  • eventueel Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Schenk vervolgens de gist in het kuiltje.
  3. Strooi het zout eromheen en voeg een grote scheut olijfolie en de honing toe. Het pizzadeeg krijgt een heel subtiele zoete smaak dankzij de honing. Je kunt het ook vervangen door een theelepel suiker als je geen honing thuis hebt liggen.
  4. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng met de andere hand de bloem, zodat er een deegbal ontstaat. Het deeg moet niet aan je handen blijven plakken tijdens het kneden, maar moet ook weer niet te hard zijn.
  5. Voeg dus eventueel wat extra water of bloem toe als je ziet dat het deeg nog niet soepel en samenhangend is.
  6. Maak van het deeg twee ballen en laat ze vervolgens afgedekt in een kom circa 60 minuten rijzen tot het verdubbeld is.
  7. Ondertussen kan je de pizzasaus gaan maken. Pel, was en snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui glazig. Pers vervolgens twee gepelde teentjes knoflook erboven uit.
  8. Pureer de gezeefde tomaten in een blender of met een staafmixer en giet dit bij de ui en knoflook. Voeg fijngesneden basilicum, oregano en tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper.
  9. Laat de pizzasaus op een laag vuur circa 25 minuten zachtjes pruttelen tot hij dik en geurig is.Bestrooi je werkbank met een beetje bloem en leg een deegbal erop.
  10. Rol het tot een ronde lap van ca. 3mm dik. Voor een perfecte bodem kan je het eeuwenoude gebruik hier toepassen door het in de lucht te gooien en het te laten ronddraaien, maar mij kennende vliegen de deegslierten in het rond en zijn we nog verder van huis.
  11. Neem dan de pizzabodem rustig op en leg hem in een bebloemde bakplaat of pizzavorm. Smeer daarna de tomatensaus gelijkmatig uit op de pizzabodem.
  12. Schuif de bakplaat of pizzavorm in een voorverwarmde oven van 220 °C en bak het enkele minuten totdat het halfgaar is.
  13. Beleg de bodem met plakjes mozzarella en basilicumblaadjes. Je kunt er ook eventueel gehalveerde cherry of kerstomaatjes of basilicum-pesto bij doen.
  14. Strooi over het geheel wat Italiaanse kruiden. Schuif de pizza weer in de oven en laat het circa een kwartier bakken of totdat de kaas gesmolten is en de korst goudbruin.
  15. Snijd vervolgens de pizza in punten en serveer ze warm. Koud zijn ze trouwens ook lekker!Een heel simpel recept, maar toch erg lekker.

Voor een snellere versie van dit recept kan je de pizzabodem en pizzasaus kant-en-klaar kopen, maar de echte culi’s gaan toch voor alles homemade. Buon appetito!