Pizza bestellen?

Bekijk pizzeria's uit de buurt

Pizza deeg maken

Een heel belangrijk onderdeel van een pizza is natuurlijk de deeg. Je kan dit kant en klaar in de supermarkt kopen of vanaf nul zelf maken. Hier lees je hoe je zelf de pizzadeeg kan maken. Het zelf maken van de pizzabodem oftewel het pizzadeeg is het moeilijkste van de pizza. Veel mensen zien op tegen het zelf maken van pizzadeeg. Dat is zonde, want het is helemaal niet moeilijk om zelf heerlijke Italiaanse pizza te maken. Een echte Italiaanse pizzabodem is dun en na het bakken heerlijk knapperig. Klinkt moeilijk? Welnee, een echte pizzabodem kan ook jij maken. Iedereen die deeg kan kneden kan ook pizzadeeg maken.

Voor het pizzadeeg maak je met de volgende ingrediënten :

 • half zakje (4 gram) droge gist
 • 1 theelepel suiker
 • 250 gram bloem
 • 2 eetlepels olijfolie
 •  Een halve theelepel zout

Pizza deeg bereidingswijze:

 1. los de gist en de suiker in 1 dl lauw water op in een kopje en laat het 10 minuten staan. Roer dit mengsel vervolgens tot een glad papje.
 2. Pak een kom en schenk de bloem hierin. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en schenk de gistoplossing hierin.
 3. Bij dit gistmengsel 3 eetlepels lauw water en 2 eetlepels olijfolie toevoegen.
 4. Strooi het zout over de bloem en meng het geheel door elkaar.
 5. Vervolgens 10 minuten kneden tot het deeg elastisch is en niet meer plakkerig is.
 6. Maak van het deeg een bal en leg deze in een afgedekte kom. De kom moet afgedekt zijn met een vochtige doek.
 7. Laat het deeg 30-45 minuten rijzen in een warme en tochtvrije ruimte.
 8. Verdeel het deeg na het rijsproces in 2 gelijke stukken.
 9. Zorg dat je een werkblad hebt bestuift met wat bloem waar je de pizza op plat kan drukken. Het platdrukken doe je met de muis van je hand.
 10. Zorg dat je een cirkel krijgt van 20 cm.
 11. Leg het deeg op een met boter ingesmeerde bakplaat en maak de randen van het deeg met je vingertoppen dikker. Dit zorgt ervoor dat het beleg er niet af kan druipen.
 12. Beleg vervolgens de pizza (zie recept artikelen)- Stop tot slot de pizza’s in een voorverwarmde oven van meestal 275 graden en laat het 10 minuten bakken. Omdat niet alle ovens hetzelfde zijn qua hitte is het niet onverstandig om de pizza in de gaten te houden zodat hij niet te donker wordt.
 13. Smakelijk eten!

Tips voor bereiding pizzadeeg

Een pizza maken begint met het in huis halen van de ingrediënten en als je dan alles hebt kun je beginnen met het bereiden van je deeg. Hoe gaat dat in zijn werk?

 • Je lost de gist op in ¼ dl lauw water en dan schep je twee eetlepels bloem bij. Je gaat hier een glad papje van maken. Dit laat je dan een half uur rusten onder een theedoek.
 • Dan maak je een hoopje van de bloem en in het midden maak je een diepe kuil. Daar doe je dan het gistmengsel in. Vervolgens voeg je hier ook de rest van het water en het zout aan toe, dus in het kuiltje. Het geheel kneed je met bebloemde handen tien minuten goed door. Je doet bloem aan je handen zodat je gaat voorkomen dat alles aan je handen blijft plakken. Zorg in ieder geval dat je de bloem ook laat staan zodat wanneer je merkt dat het een beetje begint te plakken, je meteen wat extra bloem aan je handen kunt doen.
 • Vervolgens verdeel je het deeg in vier gelijke delen, daar maak je dan ballen van en deze laat je twee uur rijzen onder een theedoek.
 • Dan rol je de bal (zonder deze nog een keer te kneden) zo dun mogelijk uit. Daarbij gebruik je je knokkels om een cornicione, opstaande rand, te maken.
 • Je kunt nu je pizza gaan beleggen (bijvoorbeeld als Pizza Capricciosa of Pizza Napoletana en deze kun je vervolgens in twaalf minuten op 275 graden afgebakken. Hoelang je hem precies in de oven doet, hangt ook af van de ingrediënten die je kiest en hoe je je pizza wilt eten.

Plaats een reactie