Pizza bestellen?

Bekijk pizzeria's uit de buurt

De geschiedenis van de pizza

We eten vandaag de dag allemaal graag een pizza, maar waar komt het gerecht eigenlijk precies vandaan en hoe lang wordt er al pizza gegeten? Het zijn interessante vragen waarop we zelf ook niet direct het antwoord wisten en daarom hebben we hieronder voor iedereen een beknopte samenvatting van de geschiedenis van de pizza geschreven.

Het Begin
De eerste verhalen van de pizza beginnen bijna 125 jaar geleden, in 1889, toen pizzabakker Raffaele Esposito uit Napels werd uitgenodigd door de Italiaanse koning en zijn vrouw Margaretha om zijn fameuze pizza voor het koninklijk echtpaar te bereiden.

Het koninklijk echtpaar, en de koningin in het bijzonder, vonden de pizza een geweldig gerecht en Esposito besloot daarom de pizza te vernoemen naar Margaretha (niet te verwarren met de Pizza Margherita). Het was vanaf die dag de officiële standaardpizza en de pizza won na de goedkeuring van het koninklijk echtpaar snel aan populariteit en het gerecht verspreidde zich door heel Europa.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten werd het gerecht dankzij Italiaanse immigranten in de tussentijd ook steeds populairder. Steeds meer van hen begonnen zelf pizzeria’s en brachten zo de pizza in het land van de onbegrensde mogelijkheden aan de man. De pizzeria’s in de Verenigde Staten kwamen al snel met een eigen pizzavariant met een extra dikke bodem en extra veel ingrediënten.

Inmiddels worden de pizza’s over de hele wereld hoofdzakelijk bezorgd. Er zijn talloze bezorgrestaurants die verse pizza’s bezorgen in Leiden, Amstelveen, Roosendaal, Purmerend, Oss en vele andere plaatsen.

Italiaanse Pizza
De Italiaanse pizza bleef tot halverwege de twintigste eeuw wat summierder en erg veel ingrediënten zaten er tot die tijd niet op de pizza. Het was voornamelijk deeg met wat kaas en in sommige gevallen ansjovis. De Amerikaanse pizza’s inspireerden de pizzabakkers in Europa echter ook om meer ingrediënten te gebruiken en daarmee was de moderne pizza geboren.

De pizza heeft sinds de introductie in 1889 de wereld weten te veroveren en van Nederland tot Amerika tot China wordt vandaag de dag pizza gegeten. Hoewel de pizza’s wereldwijd niet helemaal hetzelfde zijn, is het in grote lijnen hetzelfde gerecht. Het verschil tussen de landen zit hem vooral in de dikte van de bodem en de ingrediënten die worden gebruikt als beleg. De smaak is echter overal hetzelfde: Heerlijk!

Plaats een reactie